Mladi evropski federalisti nude Evropi izlaz iz krize

Akcija Mladih evropskih federalista (JEF) u Splitu

Split, 10. oktobar 2012 – Splitske su ulice ove srede bile preplavljene desetinama mladih iz čitave Evrope koji su združeno pozivali na ujedinjenu i federalnu Europu kao jedini izlaz iz trenutne krize.

Nesvakidašnju akciju su organizovali i sproveli učesnici i učesnice JEF-ovog međunarodnog seminara o religiji pod imenom “Religion in Europe: Believe it or Leave it?” koji se održao u Bolu na Braču od 7. do 13. oktobra u saradnji organizacija JEF-a Europe i JEF-a Hrvatska.

–  Ova ulična akcija je panevropski projekat, što znači da pod sloganom ‘Zaustavimo krizu – federalna Evropa odmah!’ federalisti iz čitave Evrope – članovi i članice Mladih evropskih federalista (JEF) i Unije evropskih federalista (UEF) – svi u istoj nedelji na ovaj način zagovaraju federalnu Europu, čime se Split pridružio ovom sveevropskom događaju. – objasnio je Marko Boko, predsednik JEF-a Hrvatska.

Stefan Manevski, generalni sekretar JEF-a Evropa, kaže: “Ovom uličnom akcijom JEF i UEF žele da ukažu na potrebu za čvrstim fiskalnim, ekonomskim i političkim temeljima evropske monetarne unije, pokrenuti veliki evropski projekat promovisanja rasta i integracije čitavog kontinenta, i otvoriti ključno pitanje reformi u svrhu povećanja demokratičnosti i efikasnosti evropskih struktura vlasti.”

Mladi evropski federalisti (JEF) su nadnacionalni, nestranački politički pokret aktivan u više od 35 evropskih zemalja koji okuplja oko 30 hiljada mladih koji vjeruju u ideju ujedinjene Evrope kao mirovnog projekta utemeljenog na načelima demokratije, ljudskih prava i vladavine prava. Pokret postoji od 1972. godine, u Hrvatskoj deluje od 1997, a u Srbiji od 2003. godine.

Postavi komentar