Balkan Training Days 2012 okupio federaliste iz regiona

Balkan Training Days 2012

30. septembar 2012. | Katarina STANKOVIĆ

Mladi evropski federalisti Srbije (JEF Srbija) su zajedno sa predstavnicima JEF Norveške i JEF Kosova učestvovali u organizaciji desetog po redu Balkan Training Days (BTD). Seminar je održan od 26. do 30. septembra u Prištini, a tema je i ove godine bila osnaživanje JEF sekcija na Balkanu i povećanje njihove aktivnosti.

BTD je seminar koji je 2002. godine pokrenuo tim JEF Norveške želeći da korisnim znanjima o razvoju organizacija osnaži mrežu federalista u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Moldaviji i Bosni i Hercegovini. Projekat je od početka finansijski podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške i realizuje ga JEF Norveška zajedno sa nekom od sekcija sa Balkana. Ove godine, organizacije partneri JEF Norveške bile su JEF Srbija i JEF Kosovo, koje su svojom saradnjom doprinele realizovanju ovog već tradicionalnog seminara.

Učesnici su imali prilike da saznaju korisne informacije o tome kako da unaprede rad svojih JEF sekcija, povećaju svoju vidljivost i međusobnu saradnju. Pored predavanja i radionica o pisanju budžeta, nalaženju sredstava za njihovu realizaciju i nalaženju novih članova, koje su za učesnike priredili organizatori, seminar je u okupio i prominentne predavače iz različitih oblasti.

Prvog dana, učesnicima se obratio Emruš Ujkani, koji je govorio o umrežavanju mladih iz različitih zemalja i doprinosima međusobne kooperacije u izgradnji stabilnijeg regiona, te principima na kojima ta saradnja mora da počiva. Načini prevazilaženja konflikta i modeli saradnje u konfliktnim i post-konfliktnim oblastima bila je tema o kojoj je govorio Ian Bankroft, jedan od osnivačaTransconflict-a. Gospodin Liridon Šudhani je tokom predavanja istakao značaj motivacije i održavanja motivacije članova unutar organizacije, a Srećko Šekeljić iz Instituta za održive zajednice je učesnicima pružio značajna znanja o tome na koji način treba da koriste društvene mreže kako bi održavale vidljivost rada organizacije. Poslednjeg dana, učesnicima se predstavila Flutura Kusari, koordinatorka projekata organizacije BIRN, koja je govorila o ulozi medija na ovim prostorima.

Pored učesnika iz nabrojanih zemalja i predavača, seminaru su prisustvovali i Stefan Manevski, novi generalni sekretar JEF Evrope, kao i dva gosta, predstavnika JEF Hrvatske, Marko Boko i Boris Vujnović.

Želeći da obogate sadržaj seminara i upoznaju mlade sa raznolikostima regiona, organizatori su za učesnike pripremili i odlazak u Gračanicu, gde su ih dočekali predstavnici kulturno-umetničkog centra koji sa mladima u Gračanici realizuje brojne aktivnosti u cilju obogaćivanja lokalnog života i pomaganja mladima da ostvare svoje ideje.

Ovogodišnji BTD seminar je proslavio desetogodišnjicu svog održavanja, koja je obeležena večerom, dodelom diploma i proslavom kojoj se pridružio ambasador Norveške, Jan Brathu. Izrazivši veliko zadovoljstvo zbog organizacije ovakvog seminara u Prištini i saradnje između JEF sekcija Srbije i Kosova, učesnicima je poželeo da nastave sa svojom vizijom i radom na unapređivanju demokratskih procesa u svojim zemljama.

Deset godina BTD seminara je tako proslavljeno u znaku saradnje između sekcija JEF-a iz Srbije i Kosova, što donekle i jeste rezultat desetogodišnjeg rada i dokaz rešenosti mladih ljudi sa Balkana da sarađuju i doprinose zajedničkom napredovanju regiona.

Seminar Balkan Training Days 2012 je zaključen proslavom, a učesnici će inspirisani novim znanjima i idejama nastaviti da osnažuju mrežu federalista na Balkanu i rade ka ostvarenju zajedničkih ciljeva u svojim zemljama.

Mladi evropski federalisti Srbije su izuzetno ponosni na svoju saradnju sa sekcijama JEF-a iz Norveške i Kosova i nadamo se podjednako kvalitetnoj saradnji u budućnosti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s