JEF Srbija sa mladim Evropljanima o značaju religije u Evropi

Diskusije tokom seminara, Brač, Hrvatska

20. oktobar 2012. | Andrea SUBOTIĆ

Religion in Europe: Believe it or leave it“ bio je slogan međunarodnog seminara održanog od 7. do 13. oktobra u Bolu na Braču, Hrvatska. Seminar koji je okupio učesnike iz čitave Evrope zajednički su organizovali JEF Hrvatska i JEF Evrope, posvetivši centralno mesto diskusijama o ulozi religije u savremenom svetu. Tokom dosadašnjih aktivnosti Mladi evropski federalisti bavili su se verskim pitanjima u kontekstu širih političkih ili društvenih tema, kada se religija javljala samo kao jedan aspekt problematike. Svesni uloge koju religija danas ima u oblikovanju identiteta mnogih Evropljana i žustrih rasprava koje izazivaju pojedina politička rešenja u vezi sa religijskim pitanjima, mladi federalisti su se ovog puta bavili prvenstveno problemima u neprosrednoj vezi sa religijom.

Pomenute teme obrađivane su kroz niz interaktivnih radionica, uz široku primenu metodologije neformalnog učenja. Razmenom iskustava, zapažanja i shvatanja, učesnici su zajednički radili na formulisanju ključnih pitanja u dotičnoj oblasti i iznalaženju potencijalnih odgovora. Uzimajući u obzir  kompleksnost i širinu materije koja je bila tema seminara, veliki broj pitanja ostaje još uvek otvoren, ali sa namerom da se radi na njihovom rešavanju i razrađivanju za vreme budućih susreta i aktivnosti.

Učesnici su, između ostalog, izlagali o stanju religijskih manjina u sredinama iz kojih potiču i ukazivali na izvesne kontroverze sa kojima se religijske zajednice u njihovom okruženju susreću. Diskutovano je o nasleđu koje Evropa duguje hrišćanstvu, islamu i judaizmu, uz osvrt na raspravu koja je prethodila donošenju Ustava Evropske unije 2004. godine. Pokrenuta su pitanja uzroka pojačane islamofobije u mnogim evropskim društvima ali i, sa druge strane, primeri pozitivnih praksi koje omogućavaju koegzistenciju različitih verskih zajednica.

Mapa preovlađujućih religija u Evropi

Putem definisanja pojmova asimilacije, multikulturalizma i interkulturalizma, učesnici su raspravljali o pozitivnim  i negativnim učincima svakog od ovih modela kulturne politike. Posebna pažnja posvećena je primeru Francuske i laicité konceptu u kontekstu nedavnih protesta protiv zabrane nošenja burki i nikaba, kao i ispitivanju istinitosti tvrdnje o sekularnoj prirodi Evrope. Aktuelno pitanje verske edukacije u školama i osnove naučnog pristupa religiji predstavio je profesor Ivan Sorensen, koji trenutno podučava u školi u Danskoj, a  koji je do nedavno radio kao profesor religije i filozofije na Firentinskom univerzitetu. Poslednjeg dana održana su predavanja o jačanju postojećih JEF sekcija, njihovom povezivanju, osnivanju novih, kao i fondovima za predstojeće projekte.

U Splitu je, u toku seminara, održana akcija ‘’Zaustavimo krizu – federalna Evropa odmah!’’ u okviru nedelje zajedničke JEF-UEF panevropske akcije koja za cilj ima da donosiocima odluka uputi apel da je jedini moguć izlaz iz evropske krize fiskalna unija i snažnija politička integracija kao potpora postojećoj monetarnoj uniji. Mladi federalisti imali su priliku da posete Evropski pokret u Splitu, jevrejsku, muslimansku i hrišćansku zajednicu u gradu i dobiju informacije iz prve ruke o njihovoj istoriji, trenutnim teškoćama sa kojima su suočene kao i o saradnji sa pripadnicima drugih veroispovesti. Sadržaj seminara obogaćen je krstarenjem bračkom obalom kao i večerom u konobi ‘’Dalmatino’’ gde su učesnici uživali u tradicionalnim dalmatinskim specijalitetima.

Učesnice i učesnici seminara u Bolu zahvalili su se organizatorima za ovo jedinstveno iskustvo koje je proteklo u duhu zanimljivih rasprava i zaključili da su motivisani da ubuduće nastave da se bave uvek aktuelnim pitanjima religije i nastave sa izgradnjom zamisli o suživotu različitih veroispovesti u njihovoj viziji federalne Evrope. 

Postavi komentar