Srbija nije beznadežan slučaj

18. decembar 2011. | Intervju: Dušan PETROV

„Radite na sebi“, poručuje u intervjuu za evroFEDERALIST Dušan Petrov, predsednik Mladih evropskih federalista Srbije (JEF Srbija), sekcije pan-evropske omladinske organizacije koja zagovara stvaranje federalne Evrope.

On smatra da je od pitanja „za“ ili „protiv“ EU mnogo važnije razvijanje kritičkog pristupa i razmatranje koje prednosti članstvo u EU donosi Srbiji i mladima u njoj, odnosno na koji način bi ono uticalo na svaki aspekt života građana Srbije.

Nedobijanje kandature za članstvo u EU smatra neuspehom državne politike Srbije, ali tvrdi da Srbija nije beznadežan slučaj u pogledu evropske integracije.

Dušan Petrov je student sociologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U nevladinom sektoru aktivan od 2007. godine, sarađivao je sa velikim brojem nevladinih organizacija u Srbiji. Aktivan je učesnik na konferencijama i seminarima u zemlji i inostranstvu, pohađao je seminare Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, Školu političkih veština. Bio je koordinator Omladinske grupe Helsinškog odbora za ljudska prava u Beogradu, radio je kao trener na radionicama o omladinskom aktivizmu.

Za evroFEDERALIST odgovara na pitanja odnosa mladih prema evropskim integracijama, pokretu Mladih evropskih federalista koji predvodi, problemima Evrope i Srbije, i kako JEF-ovci širom Evrope gledaju na rešenja tih problema.

eF: Nedavno je održan kongres Mladih evropskih federalista u Helsinkiju. Šta su osnovne poruke mladih sa evropskog kongresa?

Petrov: Reč je o veoma važnom događaju na kojem se, osim usvajanja političke platforme i izbora rukovodstva Mladih evropskih federalista, razgovaralo o velikom broju aktuelnih evropskih pitanja. Neke od tema diskusije bile su neophodnost reagovanja na rastući evroskepticizam, kao i nužnost aktivnijeg delovanja kako na evropskom, tako i na nacionalnom nivou u cilju dublje evropske integracije koja bi bila u skladu sa federalističkim uređenjem Evropske unije. Jedna od poruka Kongresa je da za trenutne probleme zajednice evropskih zemalja ne sme biti okrivljena sama ideja ujedinjene Evrope, već da bi, naprotiv, trebalo razmisliti o intenziviranju integracije zemalja u cilju formiranja evropske federacije.

eF: Kakvo je mišljenje mladih o evropskom putu Srbije?

Petrov: Mišljenja mladih o evropskom putu Srbije su podeljena. Postoji veliki broj mladih koji je duboko nezainteresovan za pitanja od političkog značaja, a samim tim i za pitanje integracije Srbije u Evropsku uniju. S druge strane, smatram da je mišljenje onog dela mladih koji se interesuje za politička pitanja i pitanja integracija Srbije u EU daleko pozitivnije nego što je to u prethodnim periodima bilo, mada smo od 9. decembra ponovo svedoci rasta evroskepticizma kako među starijom, tako i među mlađom populacijom.

eF: Kako gledaš na tu polarizaciju oko EU u Srbiji?

Petrov: Od pukog izjašnjavanja „za“ ili „protiv“ EU važnije je razvijanje kritičkog pristupa i razmatranje koje prednosti članstvo u EU donosi Srbiji i mladima u njoj, na koji način bi ono uticalo na svaki aspekt života građana Srbije, kao i toga kako će izgledati Evropska unija u budućnosti, s obzirom da su sve izvesniji problemi  u funkcionisanju ovakve Evropske unije kakva je danas. Mladi u Srbiji treba daleko dublje da razmišljaju o EU, a ne da se zadržavaju na parolama i deklarisanju „za“ ili „protiv“. JEF Srbija će nastojati da pruži podršku mladima u tome, naravno uz edukaciju o ideji evropskog federalizma.

eF: Na koji način JEF Srbija pokušava da utiče na mlade u Srbiji u smislu značaju evropskih integracija?

Petrov: Putem projekata, debata, uličnih akcija i ostalih edukativnih sadržaja, JEF Srbija nastoji da skrene pažnju mladima na značaj evropskih integracija za Srbiju, s posebnim osvrtom na aspekte, nadamo se budućeg, federalističkog uređenja evropske zajednice. JEF u Srbiji postoji od 2003. godine, a poslednjih godina redovno učestvuje u evropskoj akciji „Free Belarus“, koja za cilj ima jačanje svesti o problemima sa kojima se suočavaju građani Belorusije, poslednje evropske diktature. Naravno, svake godine obeležavamo Dan Evrope, a u septembru ove godine smo u Ohridu, zajedno sa drugim balkanskim JEF sekcijama, organizovali uličnu akciju „Za Evropu bez viza“,  kojom smo poslali poruku da proces vizne liberalizacije u Evropi nije završen ukidanjem viza za zemlje Zapadnog Balkana, s obzirom na činjenicu da izuzev tri baltičke zemlje koje su članice EU, građani svih ostalih bivših sovjetskih republika sa područja Evrope, kao i građani Turske, još uvek nemaju mogućnost slobodnog putovanja u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma. Članovi JEF Srbija takođe uređuju sajt Moja Evropa, koji ima za cilj edukaciju pre svega mladih o institucijama EU, njihovoj strukturi, istorijatu ideje ujedinjene Evrope, odnosima između Srbije i EU i evropskom putu Srbije, sa prevashodnom željom da se razbiju rasprostranjene predrasude o Uniji i  samim evropskim integracijama. U planu je još dosta aktivnosti, o kojima ćete svakako biti obavešteni.

eF: Kako JEF Srbija posmatra odbijanje kandidature Srbije za članstvo u EU?

Petrov: Stav Mladih evropskih federalista je da je značaj kandidature za Srbiju veliki, i da nedobijanje statusa kandidata predstavlja neuspeh državne politike. Neophodno je da vlada razgraniči osnovne državne prioritete, i ukoliko su evropske integracije glavni prioritet, da njima iskreno i odgovorno teži.  U mnogim aspektima života u Srbiji je neophodna promena, kao i u mnogim političkim potezima, ali je važno da budemo svesni da su te promene neophodne pre svega zbog nas samih i zbog života u Srbiji, a ne zbog „ucenjivanja“ od strane Evropske unije. Srbija nije dobila status kandidata 9. decembra, ali to nije jedina prilika da se status dobije. Daleko je važnije da se umesto priče o „porazu“ okrenemo reformama, a sa njima će doći i status.

eF: U Srbiji su česta razočarenja na putu evropskih integracija. Da li je Srbija beznadežan slučaj?

Petrov: Ne smatram da je Srbija beznadežan slučaj, koliko god da nam se čini da je situacija tragična. Razočaranja postoje jer javnost stiče utisak da se konstantno nameću novi uslovi, što ne mislim da je slučaj. Samo naivni su mogli verovati da će Srbija ući u Evropsku uniju sa nerešenim kosovskim pitanjem. Čak i kada se Kosovo nije pominjalo kao uslov, bilo je izvesno da Evropska unija, nakon primanja Kipra, ne želi u svojim redovima još jednu državu sa “nedefinisanim” granicama. Važno je da se svi u Srbiji zapitaju kakvo društvo hoće u narednim decenijama, posebno uzimajući u obzir kako se globalno menjaju međunarodni odnosi, i šta žele da se postigne ulaskom u Evropsku uniju.

eF: Kako sarađujete sa sekcijama JEF-a u regionu?

Petrov: Imamo odličnu saradnju sa sekcijama JEF-a iz regiona, a ona je naročito intenzivirana nakon poslednjeg skupa balkanskih sekcija (Balkan Training Days) na kojem su, osim JEF-ova sa Zapadnog Balkana, prisustvovali i članovi JEF Norveške i JEF Moldavije. Najviše kontakata od tada ostvareno je sa JEF-om Hrvatske, sa kojima trenutno pripremamo zajednički projekat.

eF: Koja je Tvoja ključna poruka mladima u Srbiji?

Petrov: Mislim da je najbolja poruka: radite na sebi! Jedino ako svako od nas radi na sebi i svom obrazovanju, možemo očekivati promene u društvu koje ih očajnički traži. U vreme kada se promene ubrzano dešavaju, potreba da mladi rade na sebi se nameće kao imperativ kako bismo zajedno izborili mesto i za sebe i za svoje društvo na međunarodnoj sceni. · eF

Jedan odgovor na “Srbija nije beznadežan slučaj

  1. Povratni ping: Srbija nije beznadežan slučaj | evroFEDERALIST

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s