Žak DELOR

Žak Delor (Jacques Delors) je rođen 1925. u Parizu. Francuski je ekonomista i političar, u dva mandata obavljao je funkciju predsednika Evropske komisije.

Na početku karijere, Delor je obavljao više funkcija u oblastima bankarskog i državnog planiranja u Francuskoj. 1969. godne, postavljen je za savetnika degolističkog premijera Žaka Šebo-Delmaa (Jacques ChabanDelmas), a 1974. godine pridružuje se francuskoj Socijalističkoj partiji.

Nakog službovanja u Evropskom parlamentu od 1979-1981. vraća se u Francusku i tokom dva mandata, od 1981-1983. i 1983-1984, obavlja funkcije ministra ekonomije, finansija i budžeta u francuskim vladama, za vreme predsednika Fransoa Miterana (François Mitterrand).

1985. ponovo odlazi na službu u Brisel, ovaj put kao predsednik Komisije Evropskih zajednica. Ovu funkciju obavljao je od 1985-1995, u dva mandata i tri sastava Komisije. Mandati Delorovih komisija se danas smatraju godinama „euroforije“:  glavne tekovine su im budžetska reforma, usvajanje i sprovođenje plana Ekonomske i monetarne unije – dovršetak jedinstvenog tržišta i postavljanje osnova za uvođenje jedinsvene evropske valute, stvaranje Komiteta regiona, usvajanje Jedinstvenog evropskog akta i kasnije Ugovora iz Mastrihta – stvarnje Evropske unije.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s