Evropa između Rija i Rima

Niko ne bi verovao da će ovakav mlak, gotovo nikakav, dokument proizići iz neke naredne konferencije o održivom razvoju. Prirodni i društveni kapital,međutim, izgubili su bitku sa onim trećim – Kapitalom.

Bitnije za Našu Stvar jeste što se Evropa bar ne pravi da je zadovoljna. Planovi Evropske unije zacrtani u ambicioznoj Agendi (Agenda for Change), u Briselu obznanjenoj pred konferenciju, uglavnom nisu usvojeni. Na samim pregovorima, Evropska unija je najčešće igrala posrednika između Sjedinjenih Američkih Država i G77. Tri bloka – tri glasa. Pošto je dokument tokom radnog dela konferencije već bio usvojen, Barozo je u svom obraćanju na plenarnom zasedanju rekao je da je EU svejedno posvećena izdvajanju 0,7% BDP-a pomoći zemljama u razvoju. Nije međutim objasnio kako to da je Poljska istupila iz evropskog hora i solistički odbila da podrži predlog da u Budućnosti koju želimo budu spomenuta prava žena na planiranje porodice.

Takva Evropa, i pored koordiniranog nastupa, nije mogla biti jasnija i glasnija, iako evrokrate sa kojima sam pričao ističu da je kooridnacija bila dobra i da je tome značajno doprinelo predsedavanje Kraljevine Danske.

Od one prekookenaske federacije sa kojom domaći evrofederalisti često teoretski porede Evropsku Federaciju, nije se mnogo ni očekivalo. No, Amerika je i mimo svih očekivanja prevazišla sebe i bila naročito kontraprotivna. Tea Party Movement je u određenim državama (n.pr. njenoj Arizoni) progurao zakone koji zabranjuju da se novac poreskih obveznika tih država koristi kako bi se finansirali projekti Ujedinjenih nacija. “Zavera protiv Ujedinjenih nacija” u trenutku kada Obama jedva vodi u trci sa Onim Drugim svakako nije pogodan trenutak da se ožive “zelelni” ideali do kojih je Obama, ako se sećate, svojevremeno držao. Drugim rečima, svako ima svoju Poljsku.

Summa summarum, zagađivači u razvoju su srećni jer mogu da zagađuju, razvijeni zagađivači su srećni jer mogu i dalje da zagađuju, a komplikovana nefunkcionalna Evropska unija će kao i još komplikovanije i još manje funkcionalne Ujedinjene nacije i dalje nastaviti da se batrga u obavezama koje je sama sebi nametnula i da se nada kako će valjda “dobrim primerom” podstaći i Druge da se drugačije ponašaju.

*Pročitajte ceo tekst Damjana R. Bogunovića na njegovom blogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s