Martovske ide – šta je novo pod evropskim nebom?

Da li je najgore prošlo ili najgore tek treba da se desi? Evropski lideri nisu zaista mogli da se dogovore o tome kako da se odgovori na ovo pitanje.

Da, najgore je završeno, rekao je Sarkozi, ali bi se moglo ispostaviti da je ovo poslednji Evropski savet na kome on učestvuje kao šef države. Sa manje od dva meseca pre prvog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, verovatno je želeo i da pokaže glasačima da se njegov naporan rad na evropskoj sceni isplatio. Strategija koju su on i njegove kolege izabrale za dobitnu počela je da „daje plodove“. To je, istakao je Sarkozi, prvi Evropski savet od avgusta 2011. godine koji je imao normalan program.

Sa konstatacijom francuskog predsednika nisu se složili svi lideri država članica EU. Nemačka kancelarka Angela Merkel nije mogla da bude toliko optimistična, ističući da je „situacija i dalje krhka i da kriza nije uopšte prevaziđena“.

A onda je Španija, pre nego što se osušilo mastilo na sporazumu o fiskalnom paktu, saopštila da je verovatno da će testirati nova pravila tako što će premašiti svoj prag po pitanju deficita. Marijano Rahoj, španski premijer, istakao je da prag iz 2012. godine više nije realan, jer zemlja trpi ekonomsku krizu teže nego što se očekivalo. Merkelova nije bila impresionirana, ističući da nema smisla da „postavljeni ciljevi za smanjenje deficita sada više nemaju nikakvu validnost“, dodajući da svaka zemlja sada treba da učini sve da primeni fiskalne mere na najambiciozniji način.

Ali, da li je neko uopšte više sluša?

Pre ovog samita Dejvid Kameron, britanski premijer, ali i lideri 11 drugih zemalja poslali su Hermanu van Rompuju i Žoze Manuelu Barozu, predsedniku Evropskog saveta i Evropske komisije, pismo u kome pozivaju na brže akcije kako bi se produbilo jedinstveno tržište i liberalizovale usluge. Podrška dolazi iz neočekivanih izvora. Zemlje južne Evrope, koje se bore sa svojim ekonomijama, pomažu da se podesi novi ton u post-kriznog fazi.

Period mira dozvolio je da se razmišlja o promeni fokusa. Posle meseci dominacije Francuske i Nemačke, to je period mira koji bi mogao dozvoliti da se druge države članice ponovo afirmišu. • J.B.B.

*Pročitajte ceo tekst Jelene Babić na njenom blogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s