Evropski parlament o predsedničkim izborima u Rusiji

U četvrtak 15.marta u Strazburu je usvojena rezolucija Evropskog parlamenta o rezultatima predsedničkih izbora u Rusiji. U rezoluciji je, u skladu sa preliminarnim zaključcima OEBS/ODIHR i posmatrača Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, istaknuto da je izborni proces protekao sa bitnim nedostacima, a da su sami ruski građani imali nedovoljnu slobodu izbora.

Evropski parlament je osudio propuste i nepravilnosti u pripremi i sprovođenju predsedničkih izbora u Rusiji i istovremeno pozvao Vladimira Putina da ublaži retoriku protiv demonstranata i pokrene s njima „iskren dijalog“. Članovi EP su takođe izrazili zabrinutost zbog stanja ljudskih prava, demokratskih načela i izbornih pravila i procedura u Rusiji. Posebno su zabrinuti što su glasači na tim izborima imali ograničen izbor i traže analizu svih nepravilnosti kako bi se osnažila demokratska pravila za buduće izbore.

Poslanici EP su izrazili stav da se EU pridržava kursa kritičke saradnje u pogledu Rusije, pozivajući istovremeno da se gleda u budućnost, a ne u prošlost.

Predsednik Medvedev je tom prilikom pozvan da zajamči sprovođenje potrebnih reformi političkog sistema, a od novog predsednika Vladimira Putina da te reforme nastavi, što uključuje donošenje jednostavnijih pravila za registraciju političkih stranaka.

Ipak, ton rezolucije nije takav kako su mnogi očekivali, čak se može naići na reakcije da je ona u stvari nepredviđeno blaga. Na zasedanje Evropskog parlamenta doputovali su i predstavnici ruske opozicije, koji su u skladu sa prvim reakcijama posle izbora, takođe računali na strožiji ton rezolucije. U dokumentu naime nema eksplicitnog poziva da se izbori proglase nevažećim, kao što je bilo posle parlamentarne kampanje u decembru 2011. godine, niti preporuke da se od ruskih vlasti zatraže demokratske promene u zemlji. Takve ocene se, sa druge strane, mogu objasniti tehničkim merama osiguranja transparentnosti samog izbornog procesa, u vidu postavljanja web-kamera i prisustvu velikog broja posmatrača iz raznih stranaka i iz inostranstva, što je verovatno i uticalo da se krajnji rezultat prvog kruga izbora ipak ne dovodi u pitanje.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je u saopštenju izrazio zabrinutost zbog nepravilnosti koje su tokom izbornog procesa konstatovali posmatrači OEBS-a i drugih međunarodnih organizacija. „Rusija ostaje strateški partner EU, ali se to partnerstvo mora zasnivati na uzajamnom poštovanju principa demokratije, poštovanja ljudskih prava i slobode izražavanja“, naveo je Šulc u saopštenju.

Nasuprot relativno pomirljivom saopštenju predsednika EP, predsednik grupe liberala (Association of Liberals and Democrats for Europe – ALDE) u Evropskom parlamentu Gij Verhofštat je odmah posle izbora izjavio da je Putinova pobeda „zabila poslednji ekser u mrtvački kovčeg demokratije u Rusiji“ i pozvao Brisel i Vašington da preispitaju svoje odnose s Moskvom.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s