Sirija i Arapsko proleće: kuda dalje?

Demokratski preokreti u južnom Mediteranu doveli su do pada nekoliko režima, dok su neki ozbiljno ugroženi.Nemiri su uzrokovali da region postane poprište na kome se pre svega Turska i neke zalivske zemlje bore za uticaj. S druge strane, jasna, koherentna i dosledna politika Evropske unije bi u ovom regionu vodila jačanju njenog uticaja u oblasti spoljne politike.

Ketrin Ešton, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i politiku bezbednosti zagovara stav, u ime cele EU, da je u Siriji neophodno jače prisustvo arapskih zemalja u saradnji sa Ujedinjenim nacijama. Unutar EU čuju se i glasovi koji pozivaju Ketrin Ešton da „preduzme“ proaktivniju ulogu u rešavanju krize u Siriji.

Manevarski prostor za razrešenje krize u ovoj arapskoj republici u okviru Ujedinjenih nacija, organizacije koja počiva na principima očuvanja kolektivne bezbednosti, je znatno smanjen. Na rezoluciju, u kojoj se traži odlazak sa vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada, predloženu od strane država članica EU pri Savetu bezbednosti (Francuska, Nemačka, Portugal i Velika Britanija) i arapskih država (Jordan, Maroko, Katar i Saudijska Arabija) veto su stavile Kina i Rusija.

Nasilje koje poslednjih deset meseci potresa Siriju i u kojem je stradalo više od 5.400 civila ujedinilo je Evropu koja više nego ikada govori jednim glasom. Ipak, za EU je ovaj test stigao u malo komplikovanom trenutku, usred krize u evrozoni i sa spoljnopolitičkim mehanizmima koji su tek u povoju. Evropska služba za spoljne poslove je početkom godine obeležila prvu godinu svog postojanja, ali se i dalje bori sa nejasnim očekivanjima. Za proaktivnije delovanje EU na spoljnom planu potreban je konsenzus među 27 država članica, kojima usled ekonomske i institucionalne krize nedostaje potrebna politička volja, ali i jako, nedvosmileno i osnaženo vođstvo u liku šefa diplomatije EU. • J.B.B.

*Pročitajte ceo tekst Jelene Babić na njenom blogu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s