Mađarska na rubu

Međunarodni pritisak na Mađarsku raste. Mađarski ustav koji je stupio na snagu 1. januara  pojačao je već postojeće sumnje glavnih saveznika Mađarske, država članica EU i SAD, u utemeljenost demokratije i zaštitu sloboda. Novi ustav i ostali zakonski akti aktuelne vlade prete vođenju zemlje natrag u autoritarni režim.

Tolerancija i zastupanje različitog mišljenja je glavni test otvorenog, slobodnog društva i odbrane slobode medija, a time i celokupne demokratije. Narušavanje ravnoteže vlasti kroz limitiranje prava opozicije, nezavisnosti institucija koje garantuju zaštitu prava i zakonitosti, nezavisnost sudstva i centralne banke, narušavanje verskih sloboda i principa odvojenosti crkve od države samo su neki od problema koji dovode u pitanje demokratske temelje Mađarske države.

Međunarodna reputacija Mađarske je već poprilično srozana. Komitet za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta je već raspravljao o ovom pitanju u četvrtak 12. januara, zahtevajući od Komisije da predstavi svoju procenu situacije u Mađarskoj. Predstavnica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen u obraćanju medijima je navela da je Komisija, koja proverava da li novi ustav Mađarske narušava ugovore EU, istinski zabrinuta i neće se ustezati od upotrebe svih sredstava na raspolaganju da spreči i kazni bilo kakve prekršaje.

Evropski savet ne sme ignorisati ovaj iskorak Mađarske ka autoritarizmu samo zato što je ona i sama tu predstavljena. Situacija u Mađarskoj je test kredibiliteta EU naročito u periodu povratka nacionalizma, populizma i narastajućeg javnog političkog diskursa koji ne preza od ohrabrivanja nacionalističkih stavova i namera kroz zloupotrebe sve težeg položaja većinskog stanovništva.

Ukoliko institucije EU ne uspeju da daju jasan odgovor na postojeće izazove, ekonomska kriza će označiti samo početak dubokog pada i društvenog previranja koji je Evropa već iskusila u više navrata svoje nedavne istorije. EU mora delovati brzo i samouvereno. • N.Ž.

*Pročitajte ceo tekst Nikole Živkovića na njegovom blogu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s