Evropski federalisti pozvali na sazivanje ustavnog Konventa

Brisel, 13. novembar 2011 – Na sastanku federalnog komiteta Unije evropskih federalista (UEF) koji je održan u Briselu tokom vikenda, evropski federalisti pozvali su Evropski parlament da insistira na sazivanju ustavnog Konventa koji bi produbio reformu Evropske unije.

Usvajanjem rezolucije „Federalna unija odmah„, federalisti su definisali svoju poziciju prema finansijskoj, ekonomskoj i političkoj krizi koja preti da proguta Evropu.

Ključni zahtev federalista je da Evropski parlament insistira na sazivanju ustavnog Konventa koji bi produbio i proširio reformsku agendu.

– Ovo je sveobuhvatan plan za rešavanje krize na srednji i dugi rok. Jedino fiskalna unija kojom bi upravljala federalna ekonomska vlada učiniće da se povrati poverenje u tržište i demokratiju. Ovo je ogroman iskorak, i jedino bi Konvent bio sposoban da se sveobuhvatno suoči sa velikim brojem složenih problema – rekao je Endrju Daf (Andrew Duff), poslanik Evropskog parlamenta i predsednik UEF-a.

– Evropski parlament ne sme bežati od svoje dužnosti u ovom pogledu – podvukao je Daf.

Na Federalnom komitetu usvojena je i rezolucija „Odgovornost za zaštitu“, koja poziva na razvoj mehanizama koji bi omogućili humanitarnu intervenciju Evropske unije u slučajevima kriza i pretnji masovnim zločinima nad civilnim stanovništvom.

Kao posebna tačka dnevnog reda Federalnog komiteta UEF-a, crnogorska sekcija evropskih federalista – UEF Crna Gora – dobila je status sekcije kandidata za punopravno članstvo u organizaciji, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s